16 července, 2015
Jáhelné lívanečky (bezlepkové)
Posted in : Netradiční lívance, Zdravé lívance on by : Lívanečky.cz
Jáhelné lívanečky
2015-07-18 12:00:54
Vytisknout recept
Co budete na lívance potřebovat?
- 200g uvařených jáhel v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody (tj 80g syrových uvařených ve 200ml vody)
- 100g pohankové mouky
- 50g kukuřičné polenty instatní
- 400ml rýžového, mandlového, makového nebo jakéhokoliv obilného mléka (kdo chce a může, použije klasické mléko)
- 3 lžičky kypřící prášku bez fosfátů (koupíte ve Zdravé výživě)
- 2 lžičky jablečného octa
- špetka soli
- olej na smažení - my používáme za studena lisovaný kokosový olej, ale lze jakýkoliv, na jaký jste zvyklí.
Postup přípravy lívanců
- Vychladlé jáhly promícháme s ostatními ingrediencemi (normláně můžete mixovat ponorným mixérem)
- Necháme těsto odpočinout při pokojové teplotě cca 2-3 hodiny.
- Těsto moc nenechávejte příliš dlouho odpočívat, někdy má tendenci řídnout.
- Zkuste udělat první lívance, a případně rozřeďte mlékem nebo zahustěte moukou nebo přidejte jáhly.
- Hotové lívance můžete mazat marmeládou (nejlépe bez cukru) a zdobit třeba ovocem nebo pokapat sójovou nebo klasickou smetanou.
Další tipy pro tyto lívance
- Kokosový olej dodá lívancům úžasnou vůni a hlavně se nepřepaluje!
- V lednici je lze uchovávat v uzavřené nádobě až tři dny.
Lívanečky.cz https://www.livanecky.cz/