1 června, 2015
Lívanečky z ovesných vloček


Lívanečky z ovesných vloček
2015-06-01 15:55:13
Vytisknout recept
Co budete na lívance potřebovat?
- 100 g ovesných vloček
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- sůl
- dle chuti sladidla a koření (skořice)
- olej
Postup přípravy lívanců
- Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Mléko, žloutky, vločky a trochu soli smícháme v jedné míse, zatímco ve druhé bílek vyšleháme se solí do tužšího sněhu. Až bude sníh dostatečně tuhý (ne jen nadýchaný), přimícháme ho do směsi z mléka, žloutků a vloček.
- Pokud bude směs náhodou příliš tekutá, je možné přidat trochu mouky, když bude těsto naopak málo tekuté, přijdete více mléka.
- Mezitím rozpálíme pánev s kapkou oleje, případně lívanečník. Pro netradiční chuť je možné použít i například kokosový olej na vaření, ale musí ho být málo, aby lívance nebyly příliš mastné.
- Smažte je, dokud nezačnou zlátnout. Mastnotu odsajte položením na ubrousek nebo kuchyňskou utěrku.
Další tipy pro tyto lívance
- Chcete lívance zdravé? Nedávejte přeslazené marmelády, šlehačky a moře javorového sirupu. Použijte domácí marmelády, plátky čerstvého ovoce, bílý jogurt, tvaroh a drcené ořechy. Dopřejte si k lívancům ovocný salát.
- Oslaďte lívance zdravě, například kvalitním medem nebo stévií.
- Můžete do těsta přidat i tvaroh.
- Ovesné vločky rychleji změknou a lívance budou chutnější, pokud použijete jemné ovesné vločky.
Lívanečky.cz https://www.livanecky.cz/