11 července, 2015
Velšské lívanečky
Posted in : Lívanečky ze zahraničí on by : Lívanečky.cz
Velšské lívanečky
2015-07-11 15:10:24
Vytisknout recept
Co budete na lívance potřebovat?
- 250 g hladké mouky (nebo 150 g hladké pšeničné a 100 g hladké špaldové mouky)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 30 g cukru
- 1 lžička mixed spice
- špetka soli
- 125 g studeného másla
- hrst rozinek nebo brusinek
- 1 menší vejce
- trochu mléka
Postup přípravy lívanců
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem, kořením a solí.
- Přídáme máslo a vypracujeme jemnou drobenku.
- Do drobenky vmícháme rozinky/brusinky, uděláme uprostřed důlek a přidáme vejce a mléko.
- Zpracujeme těsto, ale jen tak, aby vytvořilo kouli - moc ho nehněteme, aby hezky naskočilo.
- Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku asi centimetr vysokou a vykrájíme kolečka o průměru 5-8 cm.
- Pánev rozpálíme na sucho a opečeme první lívaneček. Z každé strany by se měl opékat dozlatova 3-4 minuty. Pokud se zkušební lívaneček spálí, je pánev moc horká, pokud je příliš světlý, je moc chladná.
- Postupně opečeme všechny lívanečky. Necháme vychladnout na mřížce.
- Podáváme teplé nebo pokojové teploty. Jen tak nebo se šlehačkou a ovocem.
Lívanečky.cz https://www.livanecky.cz/